Meer dan de helft van de Belgische webwinkels is onvoldoende beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van Onvio in opdracht van Test-Aankoop. Bij drie van de webwinkels blijkt het mogelijk om toegang te krijgen tot klantgegevens. Naar aanleiding van het onderzoek is bij de Privacycommissie om de sluiting van de meest onveilige sites gevraagd totdat de lekken gedicht zijn.

In België zit het winkelen op internet in de groei. Hierdoor vormen Webwinkels een steeds interessanter doelwit voor cyber criminelen die privacy gevoelige gegevens buitmaken en verkopen. Om deze reden is onderzoek uitgevoerd naar de beveiliging van de webwinkels.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de 100 sites door de veiligheidstest heen komen. Eén derde van de websites bleek vatbaar voor een lek waarmee cybercriminelen de PC van bezoekers kunnen infecteren met malware of omleiden naar valse betaalpagina’s. Hiervoor hoeft een bezoeker slechts op een door een kwaadwillende aangepaste link te klikken die naar de legitieme webwinkel verwijst.

Een groot deel van de webwinkels gebruikt geen versleuteling bij het inloggen, waardoor kwaadwillende personen de login en het wachtwoord van bezoekers kunnen afvangen.

Klantengegevens

Bij drie van de webwinkels blijkt het mogelijk om toegang te krijgen tot klantgegevens. Bij Farmaline.be en Proxis.com kon zelfs de complete klantendatabase worden ingekeken. Bij een andere site, Outspot.be, was het mailverkeer tussen de helpdesk en de klanten publiek toegankelijk.

Inmiddels hebben de website de nodige maatregelen getroffen om de beveiliging te verbeteren.

Onzichtbaar

Bezoekers kunnen zelf niet zien of een webwinkel lek is. Onvio stelt dat consumenten eventuele schade kunnen beperken door maatregelen te nemen zoals het gebruik van verschillende wachtwoorden op belangrijke sites, alleen in te loggen als de verbinding versleuteld is en de computer up-to-date te houden.

Overheidscontrole

In België eist de consumentenorganisatie naar aanleiding van het onderzoek meer concrete en striktere controle van de webwinkels. Hierdoor moet de consument beter beschermd worden bij het doen van online aankopen.

Download de Webwinkels top 100 tabel en bekijk het de video rapportage.